Kuidas lapsevanemana osaleda lapse mängus?

Kuidas lapsevanemana osaleda lapse mängus?

Lapsepõlv on aeg, kus laps laseb oma fantaasial lennata igas suunas nii kõrgele kui võimalik. Ta lahendab probleeme omamoodi ja teistmoodi, kui seda teeks täiskasvanu. Kindlasti aga ei tohiks see tähendada seda, et lapsevanem hakkab last mängides parandama ja ütlema, mis on vale ja mis õige. 

Mänguaeg peab olema lapse jaoks tema aeg- probleemsed situatsioonid tuleb lahendada ise selle asemel, et lahendus ette öeldakse. See pärsib lapse arengut ja võimekust teha asju “ise”. Olukorra lahendamisel võiks vanem last suunata õiges suunas ja küsida ette ütlemise asemel näiteks “Mis sa arvad, mis me teha võiks? Kas nii või naa?”. Toetavad ja suunavad märkused tekitavad lapses tunde, et tema tegevus on õige ja seda hinnatakse. Vanema toetus on seejuures väga suure tähtsusega. 

Teisalt on oluline, et mängu juhiks laps ise mitte lapsevanem. Miks? See soodustab jällegi lapse võimet saada asjadega ise hakkama ja läheneda probleemidele enda väljamõeldud lahendusega. Ühine lapse mänguga ja matki teda, ära hakka mängus asju ümber korraldama

isegi siis, kui sulle tundub käitumine ebavajalikuna. Võid lapselt küsida jällegi suunavaid küsimusi, näiteks: “Mis ma nüüd tegema peaksin?” või “Õpeta mulle ka seda!”